Ateroskleroz xəstələri düzgün qidalanmalıdır!

Əlverişsiz qidalanma ateroskleroz xəstəliyinin müşahidə edilməsinə və inkişafına kömək edir. Ancaq yemək vərdişlərimizdə dəyişiklik edərək ateroskleroz damarlarının inkişafının qarşısını ala bilərik. Doymuş yağlar və xolesterol ilə zəngin bir pəhriz qanda xolesterin və lipid səviyyələrini artırır. Şüursuz həddindən artıq yemək hərəkətsizlik ilə piylənməyə gətirib çıxarır. Bunun üçün insanın aldığı enerji ilə verdiyi enerji arasında tarazlıq təmin edilməli, sağlam bədən çəkisi qorunmalıdır.

 

-Meyvə və tərəvəzlərə diqqət yetirin. -Gündə ən azı 30 dəqiqə gəzinti və ya ağır olmayan fiziki fəaliyyətlər edilməlidir. Daimi fiziki fəaliyyət pis xolesterolu (LDL) azaldır. -Doymuş yağlar əvəzinə bitki yağları istehlak edilməlidir (zeytun yağı, qarğıdalı yağı...) -İçkilərin istehlakından çəkinmək lazımdır. -Yağsız ətlərə üstünlük verilməli, toyuq dərisi istehlak edilməməlidir. -Qızardılmış yeməklər yerinə bişmiş qidalara üstünlük verilməlidir. Ət kimi yağ tərkibli qidaları bişirərkən daha bir yağ da əlavə edilməməlidir. -Bundan əlavə, gündəlik duz qəbulu 6 q-dan çox olmamalıdır. -Antioksidan vitaminlərlə zəngin bir pəhrizə riayət edilməlidir. (karotenoidlər, soğan, moruq, portağal...) -Siqaret dayandırılmalıdır. Fərdlər daha aktiv həyat sürməyə təşviq edilməlidir. Aterosklerozlu xəstələr mütləq bir sağlamlıq mütəxəssisindən kömək almalı və dietoloqun nəzarəti altında sağlam qidalanma terapiyası tətbiq etməlidirlər. Qidalanma ilə yaxından əlaqəli olan bu xəstəlik yanlış qidalanma vərdişləri ilə daha da ağırlaşa bilər.Bu səbəbdən ateroskleroz xəstələri üçün erkən müalicə çox vacibdir.

Xidmətlərimiz haqqında məlumat almaq üçün klik edin

VARİKOZ QANQRENAYA ÇEVRİLƏ BİLƏRMi ? adlı videomuzu izləmək üçün klik edin